Kosthållning – kostråd & matvanor

Vad är en diet?

En diet, eller kosthållning som det också kallas, är en persons matvanor och samlade kostintag. Det är idag vanligt att någon använder begreppet diet när en kost anpassas eller utesluts på grund av etiska skäl, religiösa skäl eller av hälsoskäl.

Många personer ser dieter som en bantningsmetod, medan andra jobbar för att äta bättre i vardagen. I detta kapitel kommer vi gå djupare in i olika dieter.

Olika dieter – lista

Det finns olika typer av dieter. Men hur ska jag veta vilken diet som passar mig? Jo, vi är alla genetiskt olika och alla kan inte följa samma kosthållning. Läs därför noga på vad varje diet om den innebär, hur länge du ska jobba med metoden och vad syftet med dieten är. Nedan kommer förslag på olika populära dieter.

Flygvärdinnedieten

Flygvärdinnedieten är strikt och ger dig inte utrymme för egna beslut och tolkningar. Under denna diet har du en noggrann och tydlig matsedel att följa, och får inte äta någonting som inte finns med på sedeln. En av de striktaste reglerna här är kryddningen, då du endast får använda salt och peppar. Detta är inte en diet som rekommenderas av kostrådgivare, utan tas endast till i behov när du ska gå ner i vikt snabbt. På dietguide.nu kan du läsa mer om hur flygvärdinnedieten fungerar.

Atkinsdieten

Atkinsdieten handlar om att du ska ta bort intaget av kolhydrater. Istället ska du äta mer grönsaker, protein och fett. Dieten är uppdelad i fyra olika faser: Tillvänjning, pågående viktminskning, övergång och livslångt upprätthållande. I början av metoden äter du väldigt lite kolhydrater, för att sedan successivt öka ditt intag. Det är vanligt att addera till kosttillskott vid denna diet. Multivitamintillskott täcker de behov av vitaminer och mineraler som du kan tänkas behöva. Läs mer om Atkinsdieten hos Svenskhälsokost.se.

Stenåldersdieten

Stenåldersdietens fokus är inte att räkna antalet kalorier, utan fokuserar mer på hur du ska äta. Dieten fokuserar på livsmedel som människan levde på för 500 000 år sedan. Målet med dieten är att träna upp din kropp till att därefter längta efter hälsosam mat. Det vill säga föda som har höga näringsvärden och inte innehåller sockerarter, salter och mejeriprodukter. På bantning.net kan du läsa mer om stenåldersdieten.

Soppdieten

Soppdiet är en snabbdiet som pågår under en kortare period och är till för dig som är ute efter att snabbt gå ner i vikt. Med denna diet kan du gå ner 4–7 kilo på en vecka. Den så kallade dietsoppan ska ätas varje dag, och du kan äta så mycket du orkar då ingredienserna i soppan bränner kalorier. Detta upplägg är enkelt, laga en kalorisnål soppa som du sedan får äta hur mycket du vill av. Recept på soppan kan du hitta här !

Äta enligt blodgrupp

Idag ställer sig många frågan om man bör äta efter sin blodgrupp. Det finns idag fyra blodgrupper, 0, A, B och AB. Nedan kommer hypoteser från forskare gällande mat efter sin blodgrupp.

Blodgrupp 0 – Överlevaren

Blodgrupp A – Vegetarianen eller medel

Blodgrupp B – Allätaren

Blodgrupp AB – Nutidsmänniskan

Hos Alternativkliniken kan du läsa närmare om de olika blodgruppernas kost.