LCHF-metoden

Vad är LCHF?
LCHF står för “low carb, high fat” och är en form av svensk ketogen diet. Dieten som går ut på att äta få kolhydrater och mycket bra fetter har fått väldigt bra kritik från läkare med stöd från forskningen medans flera svenska dietister varnar för dess effekter på hälsan och kallar den “den farligaste modedieten vi haft”. Dieten i sig rekommenderas dock fortfarande flitigt av läkare än idag.

Så här gör man
LCHF-Metoden fungerar så att kroppen jobbar mot att öka produktionen av insulin genom att bryta ned kolhydrater till sockerarter i magen för att sedan låta dem upptas av tarmen och överföra dem till blodet. Insulinet i sin tur använda av kroppen för bland annat fettlagring. Kroppen i sig lagrar överskottet av näringen i fettceller och de i sin tur leder ofta till en lägre näringsnivå i blodet. En lägre näringsnivå leder i sin tur till hungerkänslor vilket kort och gott gör att man vill äta mer. Skulle du då äta mer så fortsätter allting på detta vis medans kroppen själv lagrar överskottet av energin i fettdepåer. För att bryta den onda spiralen så hjälper det då att äta enligt LCHF.

Bra saker att äta.
Fet frukt, fett, fisk, skaldjur, fågel, grönsaker, kål, kött, mejeriprodukter, ost, spenat och ägg

Saker att undvika att äta.
Charkvaror, frukt, kolhydrater i form av bulgur, ris eller couscous. Margarin, rotfrukter, socker, spannmålsprodukter samt sötad mat & dryck

Saker att tänka på.
Fokusera på bra fetter, prioritera t.ex. riktigt smör framför margarin, lax framför abborre, avocado framför tomat osv. Notera också att det inte är en långsiktig lösning att svälta sig själv smalare, ät om du är hungrig men gör det rätt. I detta fall, ät enligt LCHF.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *